Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
 

 
 
 
  műhely    » Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
év 2006 2007 2008 2009 2010 2012 2017   
szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x z ö   
címek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v z ö ü   
 

| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


keresés

szerző:
cím:
kivonat:
szekció:adatlap

Áfra Attila Tamás

» Szekció: Informatika
» Bemutatás éve: 2009
» Cím: Bonyolult, statikus 3D-s modellek valós idejű megjelenítése sugárkövetéssel
» Intézmény: BBTE, MIK, informatikai modellek optimalizálása szak, mesteri képzés, I. év
» Minősítés: 1 díj
» Témavezető: dr. Csató Lehel docens BBTE, MIK, Programozási nyelvek és módszerek tanszék

» Kivonat:
A nagyon bonyolult 3D-s modellek (pl. több száz millió háromszögből álló CAD- és szkennelt modellek) valós idejű megjelenítése a hatalmas számítás- és memóriaigény miatt roppant nehéz feladat. A dolgozat egy olyan új, speciális módszert vezet be, amely lehetővé teszi az ilyen modellek akadozásmentes bejárását asztali és hordozható számítógépeken is. A renderelés hibrid háromszög/voxel sugárkövetéssel (ray casting) történik, ami hatékonyan implementálható többmagos processzorokon. A voxelalapú level of detail (LOD) mechanizmusnak és a testreszabott virtuális memóriakezelési rendszernek köszönhetően a teljes modellnek csak egy töredéke kell legyen betöltve a memóriába. A részletek beolvasása a háttértárolóról teljesen aszinkron, így a modell bejárása akkor is folyamatos, amikor a memóriában lévő adatok még nem elegendőek a kért részletességi szint eléréséhez.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Áfra Attila Tamás

» Szekció: Informatika
» Bemutatás éve: 2008
» Cím: Temporális videótömörítési modell GPU-n
» Intézmény: BBTE, MIK, informatika szak, III. év
» Minősítés: 1 díj
» Témavezető: dr. Darvay Zsolt adjunktus, BBTE, MIK, Programozási nyelvek és módszerek tanszék

» Kivonat:
A videótömörítési algoritmusok több különböző modell segítségével valósítják meg a hatékony kódolást. Ezek közül a temporális modell a legtöbb számítást igénylő, ezért kulcsfontosságú, hogy ez a lehető leghatékonyabban legyen implementálva. Általában a teljes tömörítési folyamatot a CPU végzi el, amely egy jó teljesítményt nyújtó, általános célú számítási egység, viszont nem tudja sebességben megközelíteni a párhuzamos feldolgozásra specializált GPU-t. A GPU eredetileg 3D-s grafikai számításokra lett tervezve, viszont az utóbbi pár év során egyéb problémák megoldására is alkalmassá vált. A dolgozat egy olyan speciális temporális videótömörítési algoritmust vezet be, amely a CPU helyett a GPU-ra van tervezve, így képes kihasználni annak hatalmas számítási kapacitását. A jelentős architekturális különbségek miatt ez az algoritmus nagymértékben eltér a tradicionálisaktól.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Áfra Attila Tamás

» Szekció: Informatika
» Bemutatás éve: 2006
» Cím: Valós idejű, egységesített légkörmegjelenítés
» Intézmény: BBTE, MIK, informatika szak, II. év
» Minősítés: 1. díj
» Témavezető: dr. Darvay Zsolt adjunktus, BBTE, MIK, Programozási Nyelvek és Módszerek Tanszék

» Kivonat:
A dolgozat egy olyan új valós idejű légkör-megjelenítési algoritmust vezet be, melynek segítségével fotorealisztikusan meg lehet jeleníteni a fő légköri jelenségeket, kihasználva a modern GPU-k által nyújtott lehetőségeket. Az eddigi hasonló algoritmusokkal szemben teljesen általános, könynyen bővíthető, implementálható és a végeredmény minősége megközelíti a nem valós idejű algoritmusokét. A deferred shading módszerre épül, így örökli az összes pozitív tulajdonságát, aminek következtében hatékonyan be lehet építeni a már meglévő modern grafikus megjelenítési rendszerekbe. Ugyanakkor lehetőség van a légköri modell kicserélésére, így akár egy a Földétől eltérő tulajdonságokkal rendelkező atmoszférát is lehet szimulálni.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Vissza

 
 
kapcsolódó
» mi ez?
» rövidítések
» felhívás az ETDK résztvevőihez
 
 

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2018
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék