Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
 

 
 
 
  műhely    » Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
év 2006 2007 2008 2009 2010 2012 2017   
szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x z ö   
címek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v z ö ü   
 

| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


keresés

szerző:
cím:
kivonat:
szekció:adatlap

Bordás Beáta

» Szekció: Művészettörténet
» Bemutatás éve: 2010
» Cím: A Szentkereszty család XIX. századi építkezései (Árkos, Budapest)
» Intézmény: BBTE, TFK, kulturális örökségvédelem szak, mesteri képzés, II. év
» Minősítés: 1 díj
» Témavezető: drd. Kovács Zsolt tanársegéd, BBTE, TFK, Művészettörténet tanszék

» Kivonat:
“A kutatásom kiindulópontja az árkosi (Kovászna megye) Szentkereszty-kastély, amely külső kinézetét a XIX. század végére nyerte el, historizáló stílusban. A kastély és a körülötte létesített park építéstörténetét kutatva terjedt ki a figyelmem egy alig ismert budapesti építész, Fort Sándor tevékenységére is. Fort tervezte az árkosi kastély utolsó átépítését (1887-97), valamint egy budapesti lakóházat szintén a Szentkereszty család számára (1898-99). Életműve alig ismert, annak ellenére, hogy fontos arisztokrata családok (gróf Károlyi, gróf Andrássy, gróf Cziráky) foglalkoztatták.
Jelen dolgozatomban párhuzamot vonok a báró Szentkereszty család számára Fort Sándor által tervezett két épület között, röviden érintve a megrendelő család történetét is.“

» Teljes dolgozat: [PDF]

Bordás Beáta

» Szekció: Kommunikáció - Újságírás
» Bemutatás éve: 2009
» Cím: Munkácsy-képek Erdélyben - Egy megakiállítás a sajtó tükrében
» Intézmény: BBTE, TFK, kulturális örökségvédelem szak, mesteri képzés, I. év
» Minősítés: 3 díj
» Témavezető: dr. Tibori Szabó Zoltán tudományos kutató BBTE, PKiKtK, Újságírói tanszék

» Kivonat:
2007 május-júliusában Csíkszereda egy példátlan kulturális eseménynek adott otthont: a Munkácsy-képek Erdélyben kiállítás során először láthatta az erdélyi közönség a nagy magyar festő emblematikus alkotásait.
Hogy miért volt ez megaprodukció? A Csíki Székely Múzeum szinte a semmiből fél év alatt európai szintű kiállítótérré nőtte ki magát a korszerű felújításoknak köszönhetően (10 milliárd régi lejnél többe kerültek). A kiállítás 62 ezer látogatót vonzott Erdély minden szegletéből az újszerű és hatékony marketingstratégiának köszönhetően, a sajtó is felfokozott érdeklődéssel viszonyult az eseményhez.
Dolgozatomban a kiállítás reklámkampányát vázolom fel, a Gyarmati Zsolt múzeumigazgatóval készített interjúra alapozva, majd a kiállítással kapcsolatos hatalmas mennyiségű sajtóanyag elemzése révén választ adok arra, hogyan segítette a média a kiállítás népszerűsítését, illetve milyen főbb témák és botrányok voltak a sajtódiskurzusban?

» Teljes dolgozat: [PDF]

Bordás Beáta

» Szekció: Művészettörténet
» Bemutatás éve: 2008
» Cím: Az Utolsó ítélet ábrázolásai XV. századi erdélyi falképeken
» Intézmény: BBTE, TFK, történelem-művészettörténet szak, IV. év
» Minősítés: dicséret
» Témavezető: drd. Kovács Zsolt tanársegéd, BBTE, TFK, Művészettörténet tanszék

» Kivonat:
Dolgozatom elsősorban arra törekszik, hogy egységes képet nyerjen a történelmi Erdély területén fennmaradt, XV. században készült falfestmények közül azokról, amelyek az Utolsó ítéletet ábrázolják. Így bemutatásra kerülnek a berekeresztúri, kéméndi, magyarszováti, segesvári, szászhermányi témába vágó falképek, valamint az eddig szakirodalomban nem említett szászbogácsi nagy Utolsó ítélet-kompozíció is, melynek datálása bizonytalan. Számos könyvben esett már szó ezen tematika XIV. századi ábrázolásairól, de tudtom szerint még nem született átfogó tanulmány a XV. századi falképekről. Ezért a felsorolt emlékek prezentálása mellett törekedtem összegző konklúziók levonására stilisztikai szempontok alapján.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Vissza

 
 
kapcsolódó
» mi ez?
» rövidítések
» felhívás az ETDK résztvevőihez
 
 

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2018
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék