Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
 

 
 
 
  műhely    » Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
év 2006 2007 2008 2009 2010 2012 2017   
szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x z ö   
címek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v z ö ü   
 

| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


keresés

szerző:
cím:
kivonat:
szekció:adatlap

Paál Beatrix, Poosz Beáta, Vas Zsuzsanna

» Szekció: Pedagógia - Gyógypedagógia
» Bemutatás éve: 2009
» Cím: Általános iskolások tanulási képességeinek személyre szóló fejlesztése
» Intézmény: BBTE, PNtK, pedagógia szak, III. év, BBTE, PNtK, pedagógia szak, III. év, BBTE, PNtK, pedagógia szak, III. év
» Minősítés: 3 díj
» Témavezető: dr. Kovács Zoltán adjunktus BBTE, PNtK, Tanárképző Intézet, Módszertan tanszék

» Kivonat:
Szakmai gyakorlatunk során az általános iskolások körében tanulási nehézségeket véltünk felfedezni a tanulás feltételeiben. A tanuló meglévő tulajdonságaiból kiindulva feltételeztük, hogy az érdeklődési körüknek (szabadidő, empátia és írás) megfelelő fejlesztéssel javulhat az iskolai teljesítményük.
Kutatásunk egy általános iskola ötödik osztályának tanulóival végeztük, 2008 októbere és 2009 áprilisa közötti időszakban. A gyengébb teljesítményű tanulók személyre szóló fejlesztése során törekedtünk a probléma-megoldási készség fejlesztésére és a szövegértés képességének fejlesztésére. Személyes kapcsolatban álltunk a kiválasztott diákokkal, levelezés útján, mondhatni baráti viszony lett a mentor-diák helyzetből, és elértük azt, hogy nyitottabban álltak a tanulás mellé. A kísérlet során általában az egész osztály pozitívan viszonyult a foglalkozásokhoz, felmérőkhöz.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Szarvas Zsuzsanna

» Szekció: Kommunikáció
» Bemutatás éve: 2006
» Cím: Kommunikáció a betonfalak között
» Intézmény: EMTE, MHtK, kommunikáció és közkapcsolatok szak, IV. év
» Minősítés: dicséret
» Témavezető: dr. Ármeán Otília adjunktus, EMTE, MHtK, Humántudományi Tanszék

» Kivonat:
A XX. század urbanizációs folyamatában mára már természetessé vált az emberek szoros egymás mellett élése. A tömbházak, magas irodák és a felhőkarcolók látványa már nem kápráztatja el az embert. A városiasodás velejárója lett a nagy tömeg és ezzel együtt az emeletes építkezés. Amikor elkezdődött a felhőkarcolók és emeletes tömbházak építése, természetes folyamatnak gondolták, hogy a szoros egymás mellé kényszerülés közel hozza majd egymáshoz az embereket, és a folyamat az interperszonális kommunikáció új formáit hozza létre.
A dolgozat egy Székelyudvarhelyen készült 2004-es felmérésen és mintegy kétszáz kérdőív feldolgozásán alapszik. Arra keresi a választ, hogy a városi környezetben egymáshoz közel lakó családok milyen kommunikációt folytatnak egymás között. A dolgozat első fele a városiasodás folyamatával foglalkozik, a vertikális építkezésre való áttérés időszakától egészen mostanáig, az első világvárosok példáitól Székelyudvarhely városiasodásának történetéig jutva el.
A dolgozatban tárgyalt kulcsproblémák: a kapcsolatalakítás mértéke, minősége és a technikai eszközök használata a tömbházakban lakó családok interperszonális kommunikációjában.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Vissza

 
 
kapcsolódó
» mi ez?
» rövidítések
» felhívás az ETDK résztvevőihez
 
 

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2018
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék