Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
 

 
 
 
  műhely    » Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
év 2006 2007 2008 2009 2010 2012 2017   
szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x z ö   
címek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v z ö ü   
 

| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


keresés

szerző:
cím:
kivonat:
szekció:adatlap

Burkhardt Britta

» Szekció: Régészet
» Bemutatás éve: 2010
» Cím: Az oroszlán szimbolisztikája a szkíta állatstílusban
» Intézmény: BBTE, TFK, művészettörténet szak, III. év
» Minősítés: 1 díj
» Témavezető: dr. Molnár-Kovács Zsolt adjunktus, BBTE, TFK, Ókortörténeti és régészeti tanszék

» Kivonat:
Annak ellenére, hogy az oroszlán a szkíta művészet második leggyakrabban előforduló motívuma, értelmezése elhanyagolt. Kutatásom során azonban meglátjuk, hogyan születnek újabb elképzelések mikor szemügyre vesszük az oroszlánszimbólum formai megoldását és kapcsolatát különböző típusú tárgyakkal, mikor közelebbről megtekintjük a szimbólum és más állatszimbólumok viszonyát, és mikor kihagyhatatlannak bizonyul összevetése más, egyidejűleg létező kultúrák oroszlán szimbolisztikájával. Olyan értelmezésekkel szembesülünk mint sajátos értelem vagy többletjelentés, élet vagy halál, illetve isten vagy istenölő. A szimbolisztikai kutatás a régészet egy fontos módszerének bizonyul, mivel lehetővé teszi számunkra az őskori emberek kognitív, alkotó képességeinek közelebbi megértését.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Burkhardt Britta

» Szekció: Régészet
» Bemutatás éve: 2009
» Cím: Az erdélyi állatstílus kezdetei - Újabb gondolatok a szkíta-kérdéssel kapcsolatban
» Intézmény: BBTE, TFK, művészettörténet szak, II. év
» Minősítés: 2 díj
» Témavezető: dr. Bajusz István adjunktus BBTE, TFK, Ókortörténeti és régészeti tanszék

» Kivonat:
Erdély területén az állatstílus kezdetei kizárólagosan a szkíták hagyatékaihoz kötődnek. Érdemes összehasonlítani a szkíta művészet sztyeppei, illetve a sztyeppe és Kárpát-medence közti átmenőben való megnyilvánulását a peremvidéknek nevezhető Kárpát-medence szkítaművészetével. Ezzel remélek olyan sajátosságokat kiemelni, amelyek esetleg a sokat vitatott szkíta kérdésebn felvilágosítanak minket. (A Kárpátbelső szkíta-tömbnek mivoltát többen vitatták. Egyesek valóban a szkítáknak tulajdonítják a művészi hagyatékokat, mások pedig tagadva bármiféle szkíta-tömb beszívárgását, a szkíták művészetét utánzó autohton lakosság megnyilvánulásainak tekintik a hagyatékokat.)
Ezt a kérdéskört kutatásommal művészet-morfológiai, stílustörténeti szempontból közelítem meg. Vizsgálásaim során nemcsak az i.e. VI-V. század erdélyi díszítőművészetére összpontosítok. Áttekintem az előzményeit, az erdélyi bronzkori kultúrák művészetét, trákok művészeti megnyilvánulásait, illetve a következményeit, a Kárpátokon kívüli szkíta beszivárgás stilisztikai eredményeit, az ún. tráko-szkíta stílust. Hasonlóan területileg is tágabb szemszögből tekintem át a stílust, az erdélyi leleteteket újravizsgálva az egész európai szkíta művészet keretén belül, és nem csupán összehasonlítva a észak-Fekete-tengeri szkíta művészettel.
Ezzel az újabb megközelítéssel, és az eddigi kutatásokat alapként felhasználva remélek újabb információkkal közreműködni a szkíta kérdés tisztázásához.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Vissza

 
 
kapcsolódó
» mi ez?
» rövidítések
» felhívás az ETDK résztvevőihez
 
 

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2018
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék