Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
 

 
 
 
  műhely    » Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
év 2006 2007 2008 2009 2010 2012 2017   
szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x z ö   
címek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v z ö ü   
 

| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


keresés

szerző:
cím:
kivonat:
szekció:adatlap

Vas Réka

» Szekció: Történelem
» Bemutatás éve: 2010
» Cím: „A legigazabb nőegylet a ház.“ - A XIX. század közepének (1840-1870) nőképe a nők magánéleti és közéleti szerepvállalásáról alkotott elképzelések tükrében
» Intézmény: BBTE, TFK, nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szak, III. év
» Minősítés: 3 díj
» Témavezető: dr. Pál Judit docens, BBTE, TFK, Újkortörténeti tanszék

» Kivonat:
A XIX. század második felében az ideálisnak tekintett nő képe egyfelől a hagyományos szerepek, másfelől viszont éppen az ettől való eltérés mentén körvonalazható. A korabeli sajtó, kalendáriumok, naplók, levelek alapján a társadalom többsége szerint a nő rendeltetését a legteljesebben egy hármas szerepkörben töltheti be: feleség, anya és honleány. A nevelésnek is ezt a célt kell szolgálnia, az öltözködés, a szépségápolás és a szabadidő eltöltése is ennek rendelődik alá. A sajtóban publikáló, a világ különböző helyeire utazó, a bicikliző vagy szivarozó nő viselkedése azonban megbontja a képet új válaszokra késztetve a közvéleményt és a családi tűzhelyeket.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Vas Réka

» Szekció: Történelem
» Bemutatás éve: 2009
» Cím: "...mert a hit Isten ajándéka..." Az országgyűlések elé terjesztett egyházi és vallási sérelmek a reformkori Erdélyben
» Intézmény: BBTE, TFK, nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szak, II. év
» Minősítés: dicséret
» Témavezető: dr. Pál Judit docens BBTE, TFK, Újkori történelem tanszék

» Kivonat:
A vallási sérelmek története egyidős a vallások kialakulásával. A reformkori Erdélyi diétáknak felterjesztett panaszok az áttérések, a vegyes házasságok és az ebből született gyermeke vallásának kérdése, a hivatalokat betöltő személyek megoszlása a felekezeti hovatartozásnak megfelelően és az oktatás terén adódtak.
Az évtizedekig elhúzódó viták eredményeként sor került többek között a református egyház átszervezésére, illetve a különböző egyházak kisebb-nagyobb változtatásokat tettek a szertartásrendjükben és a belső igazgatás terén. A sérelmek ügyében jogilag az 1848-as országgyűlés hozott érdemi változást, hiszen kimondták, hogy minden bevett vallás képviselői teljes jogegyenlőséggel bírnak - beleértve az ortodoxot is -, illetve hogy "a hathéti oktatás és különböző vallásúaknak egymás iskoláibani tanulhatásuk iránti minden megszorítás meg van szüntetve."

» Teljes dolgozat: [PDF]

Vissza

 
 
kapcsolódó
» mi ez?
» rövidítések
» felhívás az ETDK résztvevőihez
 
 

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2018
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék